Ekologische tuinier-vereniging De Nijvere Pier

Gezamenlijke activiteiten

Het reguliere onderhoud aan het vele 'algemeen groen' is vanouds een  belangrijke - noodzakelijke - gezamenlijke activiteit op de Nijvere Pier.

Ondanks 'Corona' moet dit doorgang vinden. Gelukkig is dat wel mogelijk, aangezien het immers allemaal buitenwerk betreft.  Maar we doen dat nu wel op een iets andere wijze dan eerder: we werken nu hooguit in koppels, houden de 'anderhalvemeter' aan tijdens werk en pauzes, en eenieder zorgt voor eigen consumpties in plaats van te tappen uit gezamenlijke koffie- of theekannen.


Doorlopende werkzaamheden

We hebben op de Nijvere Pier niet alleen graspaden maar ook veel grasvelden, plus veel halfwilde ondergroei onder de fruit- en notenbomen. Daarom dient er vaak en veel gras en ruigte gemaaid te worden.

Ook de hagen rondom het tuingedeelte vragen in de loop van het groeiseizoen om regelmatig snoeien.


Werkmiddagen

Elke laatste zondag van de maand houden we een gezamenlijke werkmiddag.

Afhankelijk van het seizoen wordt er dan gesnoeid, gemaaid, gegraven, gestapeld, gesleept, geplukt, schoongemaakt, opgeruimd,  enzovoort ... enzovoort...  

We bedenken iedere keer van te voren een thema, zodat iedereen weet welke klussen dan op het programma staan (en op grond daarvan kan besluiten of hij of zij die keer wil meedoen, want vooralsnog is meehelpen slechts 2x per jaar verplicht). Thema's van de werkdagen die tot nu toe in 2021 plaatsvonden waren: 'nieuwe aftrap' (januari), 'voorjaarsschoonmaak' (februari),  'paasbest maken' (maart), 'groeispurten' (april), 'knippen, scheren en schouwen' (mei), 'gerief en gezicht' (juni) en '...bijna niet bij te houden...' (juli).


Groot onderhoud

Voor groot onderhoud aan bomen of hekwerk kunnen we een beroep doen op onze 'huisbaas' (AVVN/ Gemeente Utrecht).

Voor ander groot werk, zoals maaien van het hooiland, huren we zelf externe hulp in: sinds vorig laten we dat doen door boer Dirk (die in de hele stad op ecologische wijze maaiwerk verzorgt en het maaisel langs de singels met paard en wagen ophaalt!). Het maaisel van de Nijvere Pier harken we samen bij elkaar en dat gaat dan weer mee met boer Dirk, als vers voer voor zijn paarden. Op weg naar echte kringloop: Dirk leverde ons deze winter voor het eerst gerijpte paardenmest!

 

Oogstfeest

Eind augustus houden we een oogstfeest.

Dan trakteren we elkaar op allerhande heerlijke hapjes, gemaakt van ieders eigen groente en fruit. We smullen dan van soepen, salades, groenteschotels, hartige taarten en andere baksels, jam, chutney en ingemaakte knoppen of vruchten. En niet te vergeten: heerlijke zoete taarten en vruchtenvlaaien!