Ekologische tuinier-vereniging De Nijvere Pier

Gezamenlijke activiteiten

Het reguliere onderhoud aan het vele 'algemeen groen' is vanouds een  belangrijke - noodzakelijke - gezamenlijke activiteit op de Nijvere Pier.

Ondanks 'Corona' moet dit doorgang vinden. Gelukkig is dat wel mogelijk, aangezien het immers allemaal buitenwerk betreft.  Maar we doen dat nu wel op een iets andere wijze dan eerder: we werken nu hooguit in koppels, houden de 'anderhalvemeter' aan tijdens werk en pauzes, en eenieder zorgt voor eigen consumpties in plaats van te tappen uit gezamenlijke koffie- of theekannen.


Doorlopende werkzaamheden

Omdat we op de Nijvere Pier niet alleen graspaden hebben maar ook veel grasvelden dient er van ongeveer april tot ongeveer november heel veel gemaaid te worden. We hebben daarvoor een motorgrasmaaier en ook enkele zeisen.


Werkmiddagen

Elke laatste zondag van de maand houden we een gezamenlijke werkmiddag, met steeds een ander thema: in juni was dat 'gerief en gezicht'; eerdere themma's in 2021 waren: 'knippen, scheren en schouwen' (mei): 'groeispurten' (april); 'paasbest maken' (maart); 'voorjaarsschoonmaak' (februari) en 'nieuwe aftrap' (januari).

Afhankelijk van het seizoen wordt er dan gesnoeid, gemaaid, gegraven, gestapeld, gesleept, geplukt, schoongemaakt, opgeruimd,  enzovoort ... enzovoort...  


Groot onderhoud

Voor groot onderhoud aan bomen of hekwerk kunnen we een beroep doen op onze 'huisbaas' (AVVN/ Gemeente Utrecht).

Voor ander groot werk, zoals maaien van het hooiland, huren we zelf externe hulp in: sinds vorig laten we dat doen door boer Dirk, die in de hele stad op ecologische wijze maaiwerk verzorgt (en het maaisel langs de singels met paard en wagen ophaalt!). Het maaisel van de Nijvere Pier harken we samen bij elkaar en dat gaat dan weer mee met boer Dirk als vers voer voor zijn paarden. Op weg naar echte kringloop: Dirk leverde ons deze winter voor het eerst gerijpte paardenmest!

 

Oogstfeest

In de nazomer houden we doorgaans een oogstfeest.

Dan trakteren we elkaar op allerhande heerlijke hapjes, gemaakt van ieders eigen groente en fruit. We smullen dan van soepen, salades, groenteschotels, jam, chutney en ingemaakte knoppen of vruchten. En niet te vergeten heerlijke hartige en zoete taarten!