Ekologische Tuiniervereniging 'De Nijvere Pier'

welkom op onze website

◄◄ HOME


Ecologisch tuinieren

Onze doelstelling

In onze Statuten staat als belangrijkste doel:
"... de leden de mogelijkheid te bieden te tuinieren voor eigen gebruik op een ekologisch verantwoorde wijze..."

Dat betekent afzien van allerlei toevoegingen en behandelingen die in de gangbare land- en tuinbouw gebruikelijk zijn. 

Kort door de bocht komt het er op neer dat we schoon, gevarieerd en duurzaam tuinieren. Dus we gebruiken geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen, we doen aan jaarlijkse vruchtwisseling, (dus de gewassen steeds op een ander plekje in je tuin) en we stimuleren het bodemleven door toevoeging van compost en door weinig spitten en belopen.

  • Mei 2013
  • April 2014
  • Mei 2014
  • Pasen 2014: bedje gespreid; foto ...
  • Voorjaar 2017
  • Van alles groeit hier lekker samen
  • Sla, Oost-Indische kers, ...MG_1094
  • Papaver, Goudsbloem, ...
  • Kaasjeskruid, dilleIMG_1107


Wat houdt 'ecologisch' precies in?

Vanuit ecologisch perspectief is een gezonde, levende bodem van primair belang. Daarom staat teeltwisseling - ook wel vruchtwisseling genoemd - bij deze wijze van tuinieren centraal.

(Klik op het plaatje voor een verhelderend filmpje)

Gezonde gewassen vragen namelijk een goede wisselwerking tussen de planten, de nutriënten in de bodem, en alle dieren en micro-organismen die op en in de bodem leven.

Simpel gezegd komt het erop neer dat het bodemleven er voor zorgt dat voedingsstoffen voor de plant beschikbaar komen, en dat de verschillende gewassen (blad-, wortel-, bloem-) ieder hun eigen soort voeding uit de grond halen. Daarom kun je ze beter niet elk jaar op dezelfde plek telen.

Bij de ecologische benadering is er óók ruimte en respect voor ándere levende wezens: niet elk ongewenst kruidje of beestje hoeft verwijderd te worden!


Wat moet je zo al doen in een tuin?

In ieder geval veel handwerk!  Het hele jaar door is er van alles te doen, variërend van het voorbewerken van de grond in winter en voorjaar, het zaaien, planten, uitdunnen, wieden, opbinden in het groeiseizoen, het oogsten en composteren van groenafval in zomer en najaar, tot onderhoud van je gereedschap of de omheining van je tuin in de winter.

Vaak moet je je zaaisel en planten ook nog beschermen tegen vraat (muizen, konijnen, duiven!). En vergeet het gieten niet: nu de zomers steeds langer  en warmer worden zul je steeds vaker heel wat plantjes de droogte door moeten helpen!

Kortom: wat je nodig hebt zijn enthousiasme, inzet en tijd. Ervaring komt dan vanzelf.


Hoeveel tijd kost het?

Dat hangt er van af hoe je je tuin inricht en wat je voor gewassen gaat telen.
Op jaarbasis mag je rekenen op gemiddeld 1 uur per week voor elke 10m². Dat lijkt niet veel, maar vergis je niet: van april tot september is het toptijd en kun je wel elke dág uren nodig hebben, want ook oogsten kost vaak heel wat tijd!
Wie een paar weken op vakantie gaat kan bij terugkomst zomaar een 'jungle' aantreffen...


Waar doe je het voor?

Dat weet je als je eenmaal je zelf gekweekte en vers geoogste biologische groente en fruit op je bordje hebt gehad! Mmmm. Lekker eten uit eigen tuin, wie wil dat niet?