Aan deze pagina wordt nog gewerkt |
Fruitbomen: veel verschillende peren- en appelrassen
Plattegrond van De Nijvere Pier, met aanduiding van alle fruitbomen op 'algemene grond'
Perenbomen
Oude hoogstammen
De Nijvere Pier is in 1983 gestart op een voormalig weiland annex perenboomgaard. Vóór 1940 was hier een kersenboomgaard, maar na de oorlog werden de kersen geleidelijk vervangen door peren. De perenboomgaard raakte echter in verval en vanaf de 70-er jaren werd het perceel vooral gebruikt als weiland.
De perenbomen die er in 1983 nog stonden mochten blíjven; ze werden weer onderhouden (gesnoeid) en mede daardoor staan de meeste daarvan er anno 2023 nog steeds! Daar hebben we veel plezier van want ze bloeien prachtig én leveren elk jaar een hoop lekkere peren. En dat terwijl deze bomen dus al minstens 60 jaar oud zijn!
Ras onbekend
Bij de start van 'De Nijvere Pier' was er weinig meer met zekerheid te zeggen over de nog aanwezige perenbomen: niet wanneer ze precies geplant waren en ook niet welke rassen er nou precies stonden. Anno 2022 kon ook Gerard van der Vecht, buurman op Mereveldseweg 4 en zoon van de voormalige eigenaren van de boomgaard, er geen uitsluitsel over geven. Weliswaar worden in Nijvere-Pier-ledenblaadjes uit de beginjaren voor sommige bomen wel namen genoemd, maar waar die gegevens op gebaseerd zijn is dan weer niet duidelijk.
Determinatie
Uit nieuwsgierigheid naar 'de echte naam' werd in september / oktober 2023 een gerenommeerd pomoloog ingeschakeld om uit te zoeken welke rassen we nou precies hebben staan. Jan Veel, woonachtig in het Groningse Tolbert en één van de 'Vrienden van het Oude Fruit' ontving daarvoor van elke boom een vijftal vruchten. Daarvan onderzocht hij een heleboel uiterlijke kenmerken, zoals vorm en grootte van de vrucht, ruwheid en kleur van de schil, inplant van de steel, diepte van het kroontje en vorm van het klokhuis. Ook de kleur, het mondgevoel en de smaak van het vruchtvlees werden in de determinatie betrokken.
De resultaten waren verrassend: er bleek sprake van véél meer verschillende rassen dan we veronderstelden (hetgeen dus gebaseerd was op aannames uit de begintijd van 'De Nijvere Pier').
Onderaan deze pagina staan een plattegrond waarop alle bomen zijn weergegeven én een lijst met hun naam en toenaam.
Appelbomen
Nog géén appeltjes voor de dorst...
In 1983 stonden er geen appelbomen op het perceel waarin de tuintjes werden uitgezet. Dat werd al gauw als een gemis ervaren, dus werden er in 1985 twee appelbomen geplant. Overigens stonden er wel een paar appels op het naastgelegen 'voorterrein', achter de parkeerplaats. Daarvan staan er anno 2023 nog twee (de lekkerste, een Tydeman's Early, is met zijn nu holle stam helaas wel bijna aan het eind van z'n levensduur).
Een echte appelboomgaard
In 1997 nam één van de leden - de toenmalige voorzitter Mario Tymosz - het initiatief tot het ontwikkelen van een echte appelboomgaard. Daartoe plantte hij een achttal verschillende boompjes op het vroegere 'hooiland', de strook langs de spoorlijn. Door zijn goede zorg zijn deze uitgegroeid tot gezonde volwassen bomen en noemen we de strook langs de spoorlijn tegenwoordig 'boomgaard'.
Rond 2012 (en in 2022 nog eens) werden er ook door andere leden diverse appelboompjes geplant, o.a. tegen de omheining langs de Mereveldseweg. In 2023 zijn de meeste daarvan nog kleine exemplaren, die nog niet of nauwelijks vrucht dragen.
Alle fruitbomen: waar, wat, wanneer